Om Vollmers

Att bröderna Vollmer hamnade i krogbranschen är ingen slump. I släkten fanns krögare sen fem generationer tillbaka och köket på mormors gästgiveri i Östarp var ett sorts kulinariskt dagis för både Ebbe och Mats, där de i tidig ålder fick såväl smaka skånska läckerheter som prova på att laga dem – ivrigt påhejade av en mat- och experimentglad mormor.

Just gästgiveriet och dess gemytliga känsla är något som etsat sig fast hos bröderna – och något de tagit med sig på sin professionella kulinariska resa över åren. En resa som för Ebbes del dessutom började på just mormors gästgiveri, men som snabbt tog en internationell vändning, där en rad kända stjärnkrogar och kökschefer spelade en viktig roll. Efter sejourer på såväl Marco Pierre Whites Harvey’s och Gordon Ramseys trestjärniga Royal Hospital Road mellanlandade Ebbe i hemstaden Malmö ett tag. Där han hann öppna sin första egna krog – och där föddes också tanken på att en dag göra något ordentligt tillsammans med broder Mats.

Mats befann sig nämligen också i hemstaden efter sin egen kulinariska resa – som tagit honom till ett antal stjärnkrogar; bland andra Le Sommelier och Herman i Köpenhamn samt även en sejour hos Gordon’s Royal Hospital road i London – och hoppade in i köket på Ebbes nyöppnade krog.

Kemin funkade även professionellt. De hade kul tillsammans. Och vid kastrullerna diskuterades det en hel del kring vilken typ av krog och mat en sådan inrättning skulle ha. Och föga förvånande var det känslan från mormors gästgiveri och maten som serverades där som de båda hela tiden kom tillbaka till. En rak, ärlig och jordnära matlagning, med råvaror hämtade runt knuten och förädlade med mycket kärlek och omtanke.

Efter ytterligare några års kulinariskt kringresande – Ebbe var bland annat kökschef på Jaan i Singapore, som han tog till #39 på S. Pellegrinos The World’s 50 Best Restaurants – sammanstrålade bröderna i Malmö igen sommaren 2011 och förverkligade drömmen om en gemensam restaurang. Med erfarenheterna, känslan och smakerna från mormors gästgiveri som förebild, fast med en modern touch och lite mer raffinerade tillagningsmetoder.

Med sina extrema tävlingsskallar finns det bara ett mål för bröderna; de ska bli bäst. Och varje dag finslipar de sin filosofi och sina metoder för att nå dithän. Envist. Tjurigt. Kompromisslöst. Men alltid med gästens bästa framför ögonen. Och alltid med fullt fokus på att servera det som ligger dem själva närmast hjärtat: tydliga skånska smaker och tydlig skånsk karaktär. Mat tillagad med omsorg och kärlek med det bästa från den skånska myllan. God mat. Utan att klydda till det.